Radionica plesne kritike

4. 10. 2016. | PLESNA
Radionica plesne kritike

Radionica plesne kritike Kako pisati o plesu

Hrvatski centar ITI organizira radionicu kritičkoga pisanja o plesu za potencijalne autore i mlade autore u usponu s namjerom da im se plesna umjetnost približi na informativnoj, analitičkoj i kontekstnoj razini te da tijekom dvaju mjeseci mentorirana rada na tekstovima razvijaju vlastite vještine pisanja o izvedbenim umjetnostima.

Radionica se održava svakog ponedjeljka od 10. listopada do 28. studenoga, od 17 do 19.30 sati u prostorima Hrvatskog centra ITI, Basaričekova 24, Zagreb.

Radionicu vodi plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski, jedna od urednica časopisa za plesnu umjetnost Kretanja (http://www.hciti.hr/hr/kretanja-2324-3332).

Polaznici će imati priliku steći znanja o raznim aspektima plesne umjetnosti te o različitim vrstama kritičkog pisanja, značenju umjetničke kritike, elementima koje kritički tekst mora sadržavati, važnosti argumentacije vrijednosne prosudbe. Usvajat će se i praktični alati – na što usmjeriti pozornost tijekom gledanja predstave, kako pristupiti analizi, kako postaviti interpretativni okvir i drugo. Očekuje se da polaznici aktivno sudjeluju u raspravama o temama koje će se tijekom susreta obrađivati te da iz tjedna u tjedan proizvedu tekst o plesnim događanjima koja će se u to vrijeme zbivati u zagrebačkim kazalištima i drugim izvedbenim prostorima. Najuspješniji tekstovi nastali u tom razdoblju objavit će se na blogu koji će se pokrenuti tijekom radionice.

 

 

    NOVA IZDANJA