Međunarodni dan plesa

● O SVJETSKOM DANU PLESA
Jedna od glavnih zadaća Međunarodnog plesnog odbora (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI- ju je stvaranje okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanje plesne umjetnosti i jačanje njezinog kulturnog i političkog položaja na međunarodnoj razini. IDC s tom je namjerom 1982. godine ustanovio i Svjetski dan plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja. Taj dan slavi uspomenu na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta. Svake godine na taj se dan diljem svijeta šalje poruka poznate osobe iz svijeta plesa, a među autorima poruka do sada su pored ostalih bili i Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr.
Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je da se na taj dan podsjeti javnost na ovaj umjetnički oblik te uživa u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

● SVJETSKI DAN PLESA U HRVATSKOJ
Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999, kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i opće prihvaćenim događajem.
Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000, preuzeo je organizaciju proslave i distribuiranja plesne poruke po Hrvatskoj. Čita se međunarodna i nacionalna poruka. Ovu potonju pisala su istaknuta imena hrvatske plesne scene poput Milka Šparembleka, Milane Broš, Sonje Kastl, Mirne Žagar, Irene Pasarić, Staše Zurovca, Snježane Abramović, Almire Osmanović, Ivica Boban, Maja Bezjak, Vera Maletić …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2019.

PORUKA ZA MEĐUNARODNI DAN PLESA, 2019.
29. travnja 2019.
Karima Mansour, Egipat
Plesačica, koreografkinja i učiteljica
U početku bijaše pokret… I još od osvita čovječanstva ples je bio snažno sredstvo izražavanja i slavlja, pojavljuje se na muralima egipatskih faraona i do dana današnjeg nadahnjuje tvorce plesa. Plesom su se zazivali brojni bogovi i božice plesa sa svime što predstavljaju značenjski i konceptualno, poput ravnoteže, iz koje proizlazi pravda, muzikalnosti, tona, individualne i kozmičke svijesti i tako redom.
Jednom sam pročitala sljedeće: „U doba faraona smatralo se da ples uzdiže duh plesača te publike sačinjene od …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2018.

MEĐUNARODNI DAN PLESA, 29. TRAVNJA 2018.
MEĐUNARODNA PORUKA
Autor poruke: Ohad Naharin, Izrael
Koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA
Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.
Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2017.

MEĐUNARODNI DAN PLESA, 29. TRAVNJA 2017.
PORUKA
Autorica poruke: Trisha Brown, koreografkinja
Postala sam plesačica jer sam željela letjeti. Nadilaženje sile teže oduvijek je bilo nešto što me pokretalo. Ne postoji tajno značenje u mojem plesu. On je duhovna vježba u fizičkom obliku.
Plesom komuniciramo i širimo univerzalni jezik komunikacije, rađamo radost, ljepotu i napredak ljudskog znanja. U plesu je bitna kreativnost… opet i opet… razmišljanje, stvaranje i izvođenje. Naša su tijela oruđe za izražavanje, a ne medij za reprezentiranje. Ta ideja oslobađa našu kreativnost, što je ključna pouka i dar umjetničkog djelovanja.
Život umjetnika …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2017.- HRVATSKA PORUKA

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA, 29. TRAVNJA 2017.
HRVATSKA PORUKA
Autor: Miljenko Vikić
Plešem od sedamnaeste godine. Kada to kažem, mislim na profesionalni ples, jer mi se čini da moje tijelo pleše oduvijek. Oblici plesanja mijenjaju se kod plesača tijekom života, ali nikad ne prestaju. Ne želim brojiti piruete, ne želim razmišljati o dilemama: klasika ili neka druga forma; želim samo poručiti da je ples utočište sretnog trenutka čovječanstva, zaborav težine svakodnevnog življenja i potreba svakog pojedinca. Čovjek koji pleše, čovjek je strasti i ljubavi. Cijeli moj život sastoji se od strasti, ljubavi …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2016.

HRVATSKA PORUKA
U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA, 29. TRAVNJA 2016.
„Plesači su glasnici bogova”, citiram Marthu Graham koju su zvali majkom modernog plesa. Iza njezinih riječi stoje mudrost i nevjerojatna snaga, jer gledajući umjetnost kao što je ples katkad mi pada na pamet misao da svatko od tih predivnih bića izgleda kao nekakav svevišnji poslanik koji se na trenutak spustio među nas.
Ples je uvijek bio, i ostat će, univerzalni jezik, razumljiv svima, jer što bi naš svijet bio bez njega?
Zato se klanjam našoj profesiji na toj ljepoti i tim osjećajima koji …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2016.

MEĐUNARODNI DAN PLESA, 29. TRAVNJA 2016.
SVJETSKA PORUKA
KARAKIA
(Molitva)
 
dodirnuti svemir
izvor naše božanskosti
osvjetljavajući
lice predaka
tako da možemo vidjeti našu djecu
 
tkani gore, pokraj, dolje
sjedinjeni svi u
našem tijelu i kostima
i sjećanju
 
Zemlja se okreće
ljudi masovno migriraju
kornjače se okupljaju u tihoj pripremi
srce je ozlijeđeno
 
plešimo
pokret ljubavi
pokret pravde
svjetlo istine
 
Autor: Lemi Ponifasio
(S francuskog prevela: Katja Šimunić)
 
Salā Lemi Ponifasio samoanski je umjetnik: koreograf, redatelj i dizajner. Godine 1995. utemeljio je MAU u Aucklandu (New Zealand) kao transformativnu akciju, radeći u zajednici i surađujući s umjetnicima širom svijeta. MAU je samoanska riječ koja označava objavu istine.
Posebne i jedinstvene genealogije, Ponifasijevo radikalno stvaranje izazov …

Međunarodni dan plesa, 29. travanj 2015.

MEĐUNARODNA PORUKA
Autor poruke: Israel Galván
Carmen Amaya, Valeska Gert, Suzushi Hanayagi, Michael Jackson… jedinstveni ples. Ne bih mogao dešifrirati njihove plesne stilove … vidim ih kao turbine koje proizvode energiju što me navodi da pomislim na važnost koreografije energije onoga koji pleše. Naravno da koreografija nije važna, nego upravo ta energija, vihor koji ona stvara.
Zamišljam Teslinu zavojnicu koja nas sve privlači te odašilje zraku koja liječi i dovodi do preobražaja u tijelima: Pina Bausch kao bogomoljka, Raimund Hoghe pretvoren u skarabeja, Vicente Escudero u kukca paličnjaka pa čak i Bruce Lee …

Međunarodni dan plesa – 29. travnja 2014.

MEĐUNARODNA PORUKA
Svaki je umjetnik ponosan na svoju umjetnost.
Svaki umjetnik će uvijek braniti umjetnost, susret s kojom je obilježio njegov život.
Zbog onoga što je našao i izgubio, i zbog čega osjeća snažnu želju dijeljenja s drugim, bilo da se radi o odjeku glasa, pronađenoj riječi, tumačenju teksta ljudstvu, glazbi bez koje bi nam se svemir prestao obraćati ili pokretu koji otvara vrata milosti.
Osjećam za ples ne samo ponos plesača i koreografa, nego i duboku zahvalnost. Ples je bio moj ulog za sreću. Postao je moja etika posredstvom plemenitosti njegove discipline. Plesom …

Međunarodna poruka za Dan plesa 29.4.2013.

Poruka Lin Hwai-mina, utemeljitelja i umjetničkog direktora tajvanskog kazališta Cloud Gate
U Velikom predgovoru Knjizi pjesama, antologiji kineske poezije od 10. do 7. stoljeća prije Krista, rečeno je:
“Osjećaji su se uzbunili i preuzimaju oblik riječi.
Ako riječi nisu dostatne, govorimo uzdasima.
Ako uzdasi nisu dostatni, mi ih pjevamo.
Ako pjevanje nije dostatno, tada nesvjesno
naše ih šake i naša stopala plešu. ”
Ples je moćan izričaj.
On govori zemlji i nebu.
On govori o našoj radosti, o našem strahu i našim željama.
Ples govori o nedokučivom, pa ipak razotkriva stanje uma pojedinca i ćudi i osobine naroda. …

NOVA IZDANJA