PROJEKTI

Međunarodna dramska kolonija, Grožnjan 2018.

MEĐUNARODNA DRAMSKA KOLONIJA U GROŽNJANU PONOVNO UGOŠĆUJE MLADE MEĐUNARODNE DRAMSKE UMJETNIKE
Ove godine Međunarodna dramska kolonija održava se od 2. do 8. srpnja u organizaciji Hrvatskog centra ITI te suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu i Mrežom mladih dramskih umjetnika Svjetskog centra ITI.
Sudionici ovogodišnje rezidencije su mladi dramski umjetnici koji dolaze iz različitih zemalja svijeta. Nakon objave natječaja za kratke dramske forme na temu «konflikt», Hrvatski centar ITI odabrao je tri drame: «Marooned» hrvatske dramske spisateljice Anite Čeko, «In the Jungle of the Intestinal Flora» makedonske dramatičarke Eve Kamchevske …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2018.

MEĐUNARODNI DAN PLESA, 29. TRAVNJA 2018.
MEĐUNARODNA PORUKA
Autor poruke: Ohad Naharin, Izrael
Koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA
Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.
Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom …

HRVATSKI KAZALIŠNI SHOWCASE, 2018.

CROATIAN THEATRE SHOWCASE
ZAGREB, April 14 – 18. 2018.
Od 14. do 18. travnja u zagrebačkim kazalištima održat će se 13. Hrvatski kazališni showcase u kojem ove godine sudjeluje 20 selektora kazališnih festivala, ravnatelja kazališnih institucija i kazališnih kritičara iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Estonije, Gruzije, Irana, Kosova, Mađarske, Poljske, Slovenije i Srbije. Umjetnička voditeljica programa je Željka Turčinović, a program se sastoji od 10 kazališnih i plesnih produkcija potencijalno zanimljivih za strane kazalištarce što i jest u prirodi showcasea.
Program Hrvatskog kazališnog showcasea sastoji se od dramskih i plesnih predstava nastalih u produkciji …

Međunarodna dramska kolonija, Grožnjan 2017.

Dramski umjetnici ponovno u Grožnjanu!
U ponedjeljak, 3. srpnja 2017. godine, započeo je ovogodišnji program Dramske kolonije u Grožnjanu, u organizaciji Hrvatskog centra ITI i suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.
Međunarodna dramska kolonija «Od teksta do predstave» kontinuirano se održava od 1999. godine, a predsjednica Hrvatskog centra ITI, Željka Turčinović, ističe kako je program pokrenut s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja koje ima ambijentalne značajke jer se uprizorenja događaju u živopisnim eksterijerima Grožnjana.
Ovogodišnja Dramska kolonija svoj program koncipirala je kao laboratorijski pristup rada …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2017.

MEĐUNARODNI DAN PLESA, 29. TRAVNJA 2017.
PORUKA
Autorica poruke: Trisha Brown, koreografkinja
Postala sam plesačica jer sam željela letjeti. Nadilaženje sile teže oduvijek je bilo nešto što me pokretalo. Ne postoji tajno značenje u mojem plesu. On je duhovna vježba u fizičkom obliku.
Plesom komuniciramo i širimo univerzalni jezik komunikacije, rađamo radost, ljepotu i napredak ljudskog znanja. U plesu je bitna kreativnost… opet i opet… razmišljanje, stvaranje i izvođenje. Naša su tijela oruđe za izražavanje, a ne medij za reprezentiranje. Ta ideja oslobađa našu kreativnost, što je ključna pouka i dar umjetničkog djelovanja.
Život umjetnika …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2017.- HRVATSKA PORUKA

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA, 29. TRAVNJA 2017.
HRVATSKA PORUKA
Autor: Miljenko Vikić
Plešem od sedamnaeste godine. Kada to kažem, mislim na profesionalni ples, jer mi se čini da moje tijelo pleše oduvijek. Oblici plesanja mijenjaju se kod plesača tijekom života, ali nikad ne prestaju. Ne želim brojiti piruete, ne želim razmišljati o dilemama: klasika ili neka druga forma; želim samo poručiti da je ples utočište sretnog trenutka čovječanstva, zaborav težine svakodnevnog življenja i potreba svakog pojedinca. Čovjek koji pleše, čovjek je strasti i ljubavi. Cijeli moj život sastoji se od strasti, ljubavi …

HRVATSKI KAZALIŠNI SHOWCASE, 2017.

CROATIAN THEATRE SHOWCASE
ZAGREB/RIJEKA, April 20 – 24. 2017.
PROGRAM BOOKLET
FOTO

Svjetski dan kazališta, 27. ožujka 2017.

International Theatre Institute (ITI)
World Organization for the Performing Arts
Međunarodni kazališni institut (ITI)
Svjetska organizacija za izvedbene umjetnosti
 
Poruka za Svjetski dan kazališta, 27. 3. 2017.
Isabelle Huppert, filmska i kazališna glumica, Francuska
Evo,dakle, već 55 godina svakog proljeća obilježavamo Svjetski dan kazališta. Jedan dan, odnosno 24 sata koja počinju s Noh i Bunraku kazalištem, prolaze kroz Pekinšku operu i Kathakali, zadržavaju se između Grčke i Skandinavije, od Eshila do Ibsena, od Sofokla do Strindberga, između Engleske i Italije, od Sare Kane do Pirandella pa, među ostalim, i u Francuskoj, ovdje gdje smo mi i …

Međunarodna dramska kolonija, Grožnjan 2016

Međunarodna dramska kolonija, Grožnjan, Hrvatska 2016.
OD TEKSTA DO PREDSTAVE
Zemlja – gost: ARMENIJA
Ukoliko ste danas, 26. 8. 2016., negdje blizu Grožnjana, dođite na koncertno čitanje armenskog teksta “Autopsy” autora Hovhannesa Ishkhanyan!
Čekamo vas u 21 sat ispred Imaginarne akademije!

Redateljica: Nanor Petrossian
Asistentica redateljice: Marina Pejnović
Glumci: Andrej Kopčok, Nikola Nedić, Karlo Mlinar i Pietro Boban

PROGRAM
O KOLONIJI
FOTO GALERIJA

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2016.

HRVATSKA PORUKA
U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA, 29. TRAVNJA 2016.
„Plesači su glasnici bogova”, citiram Marthu Graham koju su zvali majkom modernog plesa. Iza njezinih riječi stoje mudrost i nevjerojatna snaga, jer gledajući umjetnost kao što je ples katkad mi pada na pamet misao da svatko od tih predivnih bića izgleda kao nekakav svevišnji poslanik koji se na trenutak spustio među nas.
Ples je uvijek bio, i ostat će, univerzalni jezik, razumljiv svima, jer što bi naš svijet bio bez njega?
Zato se klanjam našoj profesiji na toj ljepoti i tim osjećajima koji …

NOVA IZDANJA