PROJEKTI

Međunarodna dramska kolonija, Grožnjan, 1. – 7. 7. 2019.

Dramski umjetnici iz Makedonije i Hrvatske ponovno u Grožnjanu!
U ponedjeljak, 1. srpnja 2019. godine, započeo je ovogodišnji program Međunarodne dramske kolonije u Grožnjanu, u organizaciji Hrvatskog centra ITI i suradnji s Makedonskim centrom ITI, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu te Hrvatskom glazbenom mladeži.
Međunarodna dramska kolonija «Od teksta do predstave» kontinuirano se održava od 1999. godine, a predsjednica Hrvatskog centra ITI, Željka Turčinović, ističe kako je program pokrenut sa ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja koje ima ambijentalne značajke budući da se uprizorenja događaju u …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2019.

PORUKA ZA MEĐUNARODNI DAN PLESA, 2019.
29. travnja 2019.
Karima Mansour, Egipat
Plesačica, koreografkinja i učiteljica
U početku bijaše pokret… I još od osvita čovječanstva ples je bio snažno sredstvo izražavanja i slavlja, pojavljuje se na muralima egipatskih faraona i do dana današnjeg nadahnjuje tvorce plesa. Plesom su se zazivali brojni bogovi i božice plesa sa svime što predstavljaju značenjski i konceptualno, poput ravnoteže, iz koje proizlazi pravda, muzikalnosti, tona, individualne i kozmičke svijesti i tako redom.
Jednom sam pročitala sljedeće: „U doba faraona smatralo se da ples uzdiže duh plesača te publike sačinjene od …

HRVATSKI KAZALIŠNI SHOWCASE, 2019.

HRVATSKI KAZALIŠNI SHOWCASE
11. – 15. travnja 2019.
Od 11. do 15. travnja održat će se 14. hrvatski kazališni showcase u kojem ove godine sudjeluje 28 selektora kazališnih festivala, ravnatelja kazališnih institucija i kazališnih kritičara iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Estonije, Francuske, Italije, Južne Koreje, Latvije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Umjetnička voditeljica programa je Željka Turčinović, a program se sastoji od kazališnih produkcija potencijalno zanimljivih za strane kazalištarce što i jest u prirodi showcasea.
PROGRAM

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA, 27. OŽUJAK 2019.

MEĐUNARODNA PORUKA
povodom Svjetskog dana kazališta
27. ožujka 2019.
Autor: Carlos CELDRÁN, Kuba
Prije mog buđenja u kazalištu, moji učitelji već su bili tamo. Sagradili su svoje kuće i poetike na ruševinama vlastitih života. Mnogi od njih ostali su nepoznati ili ih se jedva pamti: radili su u tišini, skromno, u dvoranama za probe i kazališnim dvoranama prepunim publike i polako, nakon dugih godina rada i izuzetnih uspjeha ostavljali bi svoja mjesta i nestajali.
Kada sam shvatio da će moj zanat i moja osobna sudbina slijediti njihove korake, postao sam svjestan da od …

Međunarodna dramska kolonija, Grožnjan 2018.

MEĐUNARODNA DRAMSKA KOLONIJA U GROŽNJANU PONOVNO UGOŠĆUJE MLADE MEĐUNARODNE DRAMSKE UMJETNIKE
Ove godine Međunarodna dramska kolonija održava se od 2. do 8. srpnja u organizaciji Hrvatskog centra ITI te suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu i Mrežom mladih dramskih umjetnika Svjetskog centra ITI.
Sudionici ovogodišnje rezidencije su mladi dramski umjetnici koji dolaze iz različitih zemalja svijeta. Nakon objave natječaja za kratke dramske forme na temu «konflikt», Hrvatski centar ITI odabrao je tri drame: «Marooned» hrvatske dramske spisateljice Anite Čeko, «In the Jungle of the Intestinal Flora» makedonske dramatičarke Eve Kamchevske …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2018.

MEĐUNARODNI DAN PLESA, 29. TRAVNJA 2018.
MEĐUNARODNA PORUKA
Autor poruke: Ohad Naharin, Izrael
Koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA
Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.
Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom …

HRVATSKI KAZALIŠNI SHOWCASE, 2018.

CROATIAN THEATRE SHOWCASE
ZAGREB, April 14 – 18. 2018.
Od 14. do 18. travnja u zagrebačkim kazalištima održat će se 13. Hrvatski kazališni showcase u kojem ove godine sudjeluje 20 selektora kazališnih festivala, ravnatelja kazališnih institucija i kazališnih kritičara iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Estonije, Gruzije, Irana, Kosova, Mađarske, Poljske, Slovenije i Srbije. Umjetnička voditeljica programa je Željka Turčinović, a program se sastoji od 10 kazališnih i plesnih produkcija potencijalno zanimljivih za strane kazalištarce što i jest u prirodi showcasea.
Program Hrvatskog kazališnog showcasea sastoji se od dramskih i plesnih predstava nastalih u produkciji …

Međunarodna dramska kolonija, Grožnjan 2017.

Dramski umjetnici ponovno u Grožnjanu!
U ponedjeljak, 3. srpnja 2017. godine, započeo je ovogodišnji program Dramske kolonije u Grožnjanu, u organizaciji Hrvatskog centra ITI i suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.
Međunarodna dramska kolonija «Od teksta do predstave» kontinuirano se održava od 1999. godine, a predsjednica Hrvatskog centra ITI, Željka Turčinović, ističe kako je program pokrenut s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja koje ima ambijentalne značajke jer se uprizorenja događaju u živopisnim eksterijerima Grožnjana.
Ovogodišnja Dramska kolonija svoj program koncipirala je kao laboratorijski pristup rada …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2017.

MEĐUNARODNI DAN PLESA, 29. TRAVNJA 2017.
PORUKA
Autorica poruke: Trisha Brown, koreografkinja
Postala sam plesačica jer sam željela letjeti. Nadilaženje sile teže oduvijek je bilo nešto što me pokretalo. Ne postoji tajno značenje u mojem plesu. On je duhovna vježba u fizičkom obliku.
Plesom komuniciramo i širimo univerzalni jezik komunikacije, rađamo radost, ljepotu i napredak ljudskog znanja. U plesu je bitna kreativnost… opet i opet… razmišljanje, stvaranje i izvođenje. Naša su tijela oruđe za izražavanje, a ne medij za reprezentiranje. Ta ideja oslobađa našu kreativnost, što je ključna pouka i dar umjetničkog djelovanja.
Život umjetnika …

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2017.- HRVATSKA PORUKA

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA, 29. TRAVNJA 2017.
HRVATSKA PORUKA
Autor: Miljenko Vikić
Plešem od sedamnaeste godine. Kada to kažem, mislim na profesionalni ples, jer mi se čini da moje tijelo pleše oduvijek. Oblici plesanja mijenjaju se kod plesača tijekom života, ali nikad ne prestaju. Ne želim brojiti piruete, ne želim razmišljati o dilemama: klasika ili neka druga forma; želim samo poručiti da je ples utočište sretnog trenutka čovječanstva, zaborav težine svakodnevnog življenja i potreba svakog pojedinca. Čovjek koji pleše, čovjek je strasti i ljubavi. Cijeli moj život sastoji se od strasti, ljubavi …

NOVA IZDANJA