PREMINUO RELJA BAŠIĆ, POČASNI ČLAN HRVATSKOG CENTRA ITI-ja

8. 04. 2017. | Izdvojeno
PREMINUO RELJA BAŠIĆ, POČASNI ČLAN HRVATSKOG CENTRA ITI-ja

PREMINUO RELJA BAŠIĆ, POČASNI ČLAN HRVATSKOG CENTRA ITI-ja

U petak, 7. travnja, u Zagrebu je preminuo jedan od najpopularnijih hrvatskih glumaca te počasni član Hrvatskog centra ITI-ja, Relja Bašić.

Rođen 14. 2. 1930. u Zagrebu, Bašić je diplomirao glumu 1957, u klasi dr. Branka Gavelle. Od 1957. do 1967. bio je član HNK u Zagrebu, u kojem je nastupio u dvadeset uloga, a od 1967. djelovao je kao samostalni umjetnik. Osim u HNK-u, Bašić je tijekom karijere nastupao i na Dubrovačkim ljetnim igrama te u Teatru ITD, Kazalištu Komedija i ZKM-u, a najveći dio svog kazališnog opusa ostvario je u Teatru u gostima, legendarnom neovisnom kazalištu kojeg je osnovao i vodio od 1974. do 2004. godine. Uz petnaestak glumačkih kreacija u Teatru u gostima, Bašić je ostvario i većinu od svojih 26 kazališnih režija. Posebno poglavlje umjetničke karijere Relje Bašića predstavljaju njegovi nastupi na televiziji i filmu: debitirao je 1954. u Koncertu, Branka Belana, a glumio je u preko 160 produkcija, ostvarivši i zapaženu inozemnu karijeru te surađujući s brojnim velikanima europskog filma poput Volkera Schlondorfa, Petera Ustinova, Abela Gancea, Roberta Rosselinija ili Alexandrea Astruca.

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja te od 2004. UNESCOV Umjetnik za mir, Bašić je bio dugogodišnji član Hrvatskog centra ITI-ja, u čijem je radu aktivno sudjelovao sve do 2008. kada se razbolio neposredno prije planiranog odlaska na Svjetski kongres ITI-ja u Madridu. I nakon toga Bašić je pratio sve aktivnosti našeg Centra, dajući nam dragocjene savjete i sugestije. Odlazak Relje Bašića neizmjerni je gubitak i za HC ITI i za cjelokupnu hrvatsku kulturu.

    NOVA IZDANJA