Okrugli stol na temu: 80 godina od jedinstvenih i prijepornih Tanzwettspiele tzv. Plesne olimpijade održane u Berlinu 1936.

24. 10. 2016. | PLESNA
Okrugli stol na temu: 80 godina od jedinstvenih i prijepornih Tanzwettspiele tzv. Plesne olimpijade  održane u Berlinu 1936.

HRVATSKI CENTAR ITI

ORGANIZIRA SKUP U ČAST OBILJEŽAVANJA            100-og ROĐENDANA PRVE HRVATSKE PRIMABALERINE- MIE ČORAK SLAVENSKE

Hrvatski centar ITI ovu će subotu, 29. listopada, s početkom u 10, 30 sati, održati okrugli stol na temu: 80 godina od jedinstvenih i prijepornih Tanzwettspiele tzv. Plesne olimpijade održane u Berlinu 1936.

Ovaj skup se održava u Godini Slavenske, projektu koji je potaknula Umjetnička akademija u Osijeku, tijekom koje obilježavamo 100-u obljetnicu njezinog rođenja. Mia Čorak je 1936. u Berlinu po prvi put nastupila pod umjetničkim imenom Slavenska i upravo je ovdje započela veliku međunarodnu karijeru. Osim Slavenske, u Berlinu su nastupili i brojni drugi hrvatski plesači/ice.

Organizatorice skupa, Maja Đurinović i Iva Nerina Sibila, ističu:

„U programu ovog skupa, zanima nas i taj na međunarodnoj sceni prvi, a trijumfalni nastup hrvatske plesne „reprezentacije“ koja tom prigodom predstavlja Kraljevinu Jugoslaviju: tko su bili sudionici nastupa, s kojim repertoarom su nastupili i  koji je bio umjetnički i politički kontekst Zagreba i HNK iz kojeg kreću te kakav je bio prijem publike i kritike u Berlinu.

Na ovom skupu postavljamo i pitanje kako se odnositi spram činjenice da su Tanzwettspiele održane pod pokroviteljstvom nacističkog režima. Umanjuje li to ili čini upitnim umjetnički uspjeh zagrebačkih plesača/ica? Možemo li govoriti o umjetničkom stavu ili o nedostatku stava?“

Skup će započeti predavanje Maje Đurinović na temu Čudo u Berlinu. Sudionici će moći čuti predavanja Katarine Žeravice, Tvrtka Zebeca, Ive Sudec, Daniela Rafaelića, Andreje Jeličić. Skup će zatvoriti Iva Nerina Sibila s temom Rudolf Laban i nacistički režim: Novi plesni poredak. Skup je otvoren za sve zainteresirane, a sudjelovanje na njemu je besplatno.

RASPORED IZLAGANJA NA OKRUGLOM STOLU

Naslovnica časopisa SVIJET, BR. 6, 8. VIII 1936.

    NOVA IZDANJA