THEATRES IN CROATIA

24. 01. 2011.
THEATRES IN CROATIA

Publikaciju Theatres in Croatia otvorite ovdje.

Publikaciju Theatres in Croatia otvorite ovdje.

  Theatres in Croatia

  25. 06. 2010.

  Želja ove publikacije je da kazališne profesionalce, ali i znatiželjnije posjetitelje Hrvatske, u najosnovnijim crtama upozna s hrvatskim kazalištima; prije svega s povijesnim i arhitektonsko-umjetničkim osobitostima zgrada u kojima djeluju, ali i s njihovom poviješću te repertoarno-estetskim profilom.

  Hrvatska je zemlja s izuzetno dugačkom i bogatom kazališnom tradicijom, začetom već u srednjem vijeku. Sve do kraja 19. stoljeća središte hrvatskog kazališnog života je bilo u jadranskim gradovima, prije svega u Dubrovniku, a onda se postupno seli u Zagreb i druga mjesta kontinentalne Hrvatske.

  Prvi namjenski izgrađeni kazališni objekti na području današnje Hrvatske potječu iz antičkog vremena. Danas su još vidljivi ostaci kazališta u Saloni, nedaleko od Splita, te malog rimskog kazališta u Puli – oba su izgrađena u 1. stoljeću. Prvo namjenski izgrađeno kazalište novijeg doba je Komunalno kazalište na otoku Hvaru, podignuto početkom 17. stoljeća.

  Zlatno doba izgradnje kazališta u Hrvatskoj je između 1859. i 1895., kada se podižu velike kazališne zgrade u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Puli, Rijeci i Zagrebu. Dinamičan razvoj kazališne umjetnosti u Hrvatskoj, prouzročio je tijekom čitavog 20. stoljeća otvaranje niza novih kazališta, najčešće smještenih u preuređene zgrade bivših kinematografa i kulturnih domova.

  Unatoč izgradnji nekoliko novih kazališnih zgrada, taj je trend nastavljen i na razmeđu 20. i 21. stoljeća, kada se uz otvaranje nekoliko novih kazališta, prije svega u Zagrebu (Mala scena, Teatar Exit, Histrionski dom), obnavlja i preuređuje cijeli niz postojećih kazališnih objekata. Osim spomenutih kazališta, u Hrvatskoj postoji još cijeli niz dvorana u kojima se povremeno izvode kazališne predstave, a vrijedi spomenuti i brojne otvorene scenske prostore, prije svega u Dubrovniku i Splitu, na kojima se održavaju predstave velikih ljetnih festivala, posebno usmjerenih prema ambijentalnom kazalištu.

   NOVA IZDANJA