Izdvojeno

Međunarodni dan plesa, 29. travnja 2019.

PORUKA ZA MEĐUNARODNI DAN PLESA, 2019.
29. travnja 2019.
Karima Mansour, Egipat
Plesačica, koreografkinja i učiteljica
U početku bijaše pokret… I još od osvita čovječanstva ples je bio snažno sredstvo izražavanja i slavlja, pojavljuje se na muralima egipatskih faraona i do dana današnjeg nadahnjuje tvorce plesa. Plesom su se zazivali brojni bogovi i božice plesa sa svime što predstavljaju značenjski i konceptualno, poput ravnoteže, iz koje proizlazi pravda, muzikalnosti, tona, individualne i kozmičke svijesti i tako redom.
Jednom sam pročitala sljedeće: „U doba faraona smatralo se da ples uzdiže duh plesača te publike sačinjene od …

HRVATSKI KAZALIŠNI SHOWCASE, 2019.

HRVATSKI KAZALIŠNI SHOWCASE
11. – 15. travnja 2019.
Od 11. do 15. travnja održat će se 14. hrvatski kazališni showcase u kojem ove godine sudjeluje 28 selektora kazališnih festivala, ravnatelja kazališnih institucija i kazališnih kritičara iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Estonije, Francuske, Italije, Južne Koreje, Latvije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Umjetnička voditeljica programa je Željka Turčinović, a program se sastoji od kazališnih produkcija potencijalno zanimljivih za strane kazalištarce što i jest u prirodi showcasea.
PROGRAM

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA, 27. OŽUJAK 2019.

MEĐUNARODNA PORUKA
povodom Svjetskog dana kazališta
27. ožujka 2019.
Autor: Carlos CELDRÁN, Kuba
Prije mog buđenja u kazalištu, moji učitelji već su bili tamo. Sagradili su svoje kuće i poetike na ruševinama vlastitih života. Mnogi od njih ostali su nepoznati ili ih se jedva pamti: radili su u tišini, skromno, u dvoranama za probe i kazališnim dvoranama prepunim publike i polako, nakon dugih godina rada i izuzetnih uspjeha ostavljali bi svoja mjesta i nestajali.
Kada sam shvatio da će moj zanat i moja osobna sudbina slijediti njihove korake, postao sam svjestan da od …

Predstavljanje knjige TAJ TVRDOGLAVI PLESNI VITALIZAM

Predstavljanje nove knjige u Biblioteci Kretanja
TAJ TVRDOGLAVI PLESNI VITALIZAM
Maje Đurinović
održat će se u ponedjeljak, 04. veljače 2019. godine u 18 sati
Kulturni centar Mesnička
Mesnička 12, Zagreb
POZIVNICA

Časopis KRETANJA 30

Izašao je novi broj časopisa za plesnu umjetnost
KRETANJA 30
Sadržaj:
Maja Đurinović Uvodnik
Ivica Boban Moje putovanje kroz zlatne šezdesete  
Tihana Škrinjarić Pioniri suvremenog plesa iza „željezne zavjese“
Ivančica Janković Počeci Zagrebačkog plesnog ansambla u fragmentima sjećanja
Tuga Tarle Hrvatsko plesno proljeće – razgovor s Ivanom (Ivicom) Ivankom  
Zorica Vitez Ana Maletić u susretima s folklorom
Jelena Mihelčić 60 Koreografije Vere Maletić za kameru i plesače
Ljiljana Mikulčić Anna Halprin u Zagrebu
Željka Turčinović Suvremeni ples na Dubrovačkim ljetnim igrama šezdesetih
 
Cijena časopisa je 40kn
Možete ga naručiti putem e-maila hc-iti@zg.t-com.hr i u knjižari Ljevak …

Maja Đurinović TAJ TVRDOGLAVI PLESNI VITALIZAM

NOVA KNJIGA U BIBLIOTECI KRETANJA
Edicija MALA DVORANA
Maja Đurinović
TAJ TVRDOGLAVI PLESNI VITALIZAM
Osvrti, razgovori, komentari
1992. – 2016.
Taj tvrdoglavi plesni vitalizam, treća knjiga edicije Mala dvorana Biblioteke Kretanja, donosi presjek osvrta, razgovora i komentara plesne kritičarke i povjesničarke Maje Đurinović objavljenih između 1992. i 2016.
Maja Đurinović u pisanje ulazi iz potrebe da kritičarska gesta prati onu koreografsku – u suvremenosti, u eksperimentu, u kontekstu, u izvedbenosti i u vrijednostima koje promiče. Plesački školovana u Školi za ritmiku i ples, a umetnički sazrela u širokom i avangardno – intelektualnom miljeu KASP-a Milane broš, ona …

TEATRO CROATA, 2018.

Hrvatski centar ITI objavio je posebno izdanje časopisa Croatian Theatre/Teatro Croata na španjolskom jeziku i
u posebnom terminu predstavio na Salonu kazališne knjige u Madridu održanom od 1.do 4. studenog 2018.
 

Hrvatska na 19. Međunarodnom salonu kazališne knjige u Madridu od 1. do 4. studenog 2018.

Hrvatski centar ITI (HCITI) sudjelovat će od 1.do 4. studenog 2018. na Salonu kazališne knjige u Madridu u organizaciji španjolske Udruge dramatičarki i dramatičara (Autoras y Autores de Teatro – AAT), Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske te Španjolskog dramskog centra (Centro Dramático Nacional, CDN). Hrvatsku će na Salonu predstaviti Željka Turčinović, predsjednica HCITI-a, dramatičari Tena Štivičić i Ivor Martinić te Nikolina Židek, prevoditeljica.
Prije svega, predstavit će se rezultati uspješne reciprocitetne suradnje između Hrvatske i Španjolske, točnije između Hrvatskog centra ITI, španjolske Udruge dramatičarki i dramatičara (AAT) i izdavačke kuće …

Radionica plesne kritike “Kritičko promišljanje plesa”

Radionica plesne kritike
Kritičko promišljanje plesa
Hrvatski centar ITI i ove godine organizira radionice plesne kritike za potencijalne plesne kritičare i mlade autore te sve zainteresirane koji žele promišljati plesne predstave. Radionicom će se obuhvatiti i teorijski i praktični aspekti plesa i plesne kritike, a uz razvijanje analitičkog pristupa gledanju predstava i vještina pisanja, naglasak će biti na traženju novih mogućnosti kritičkog pisanja, imajući u vidu iščezavanje stručnih i serioznih tekstova o umjetnosti iz klasičnih medija, nedovoljno adekvatna medijskog prostora za objavljivanje te razne površne i neutemeljene napise koje omogućuju mnogo …

Međunarodni simpozij Fanatik kazališta: režija, pedagogija, kultura i politika u stvaralaštvu Koste Spaića

Međunarodni simpozij o kazališnom redatelju Kosti Spaiću pod nazivom Fanatik kazališta: režija, pedagogija, kultura i politika u stvaralaštvu Koste Spaića održat će se 13. i 14. listopada 2018. godine u prostoru Hrvatskog centra ITI, Basaričekova 24 u Zagrebu.
Budući da Kosta Spaić nema puno pisanih zapisa o svom radu i opusu (postoji samo monografija objavljena 2004. godine), Hrvatski centar ITI, u suradnji s voditeljicom skupa dr.sc.Snježanom Banović, odlučio je pozvati Spaićeve suradnike, asistente, teatrologe i povjesničare da verbaliziraju, istraže i analiziraju njegov plodan redateljski opus, ali društvenu, pedagošku i producentsku aktivnost …

NOVA IZDANJA