Hrvatska na 19. Međunarodnom salonu kazališne knjige u Madridu od 1. do 4. studenog 2018.

4. 11. 2018. | Izdvojeno
Hrvatska na 19. Međunarodnom salonu kazališne knjige u Madridu od 1. do 4. studenog 2018.

Hrvatski centar ITI (HCITI) sudjelovat će od 1.do 4. studenog 2018. na Salonu kazališne knjige u Madridu u organizaciji španjolske Udruge dramatičarki i dramatičara (Autoras y Autores de Teatro – AAT), Ministarstva kulture i sporta Kraljevine Španjolske te Španjolskog dramskog centra (Centro Dramático Nacional, CDN). Hrvatsku će na Salonu predstaviti Željka Turčinović, predsjednica HCITI-a, dramatičari Tena Štivičić i Ivor Martinić te Nikolina Židek, prevoditeljica.

Prije svega, predstavit će se rezultati uspješne reciprocitetne suradnje između Hrvatske i Španjolske, točnije između Hrvatskog centra ITI, španjolske Udruge dramatičarki i dramatičara (AAT) i izdavačke kuće Ediciones Antígona: promocija  knjigaSuvremena hrvatska drama prevedena na španjolski i   Suvremena španjolska drama prevedena na hrvatski. Autori hrvatskih drama su Lada Kaštelan, Vedrana Klepica, Ivor Martinić, Mate Matišić, Nina Mitrović i Tomislav Zajec, a španjolskih Jose Luis Alonso Desantos, Ignacio Amestoy, Juan Mayorga, Ignacio del Moral, Jerónimo Lopez i Juan Carlos Rubio. Prevoditeljica obje knjige je Nikolina Židek. Ista promocija održana je u Hrvatskoj u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) u ožujku ove godine uz prisustvo španjolskih dramatičara i predstavnika Udruge dramatičarki i dramatičara Ignacio del Moral i Javier de Dios.

Hrvatski centar ITI u posebnom će terminu predstaviti španjolski prijevod Tri zime Tene Štivičić u sklopu posebnog izdanja časopisa Croatian Theatre/Teatro Croata uz prisutstvo autorice.

Također, prevoditeljica Nikolina Židek primit će nagradu Alfred de Musset španjolske izdavačke kuće Ediciones Irreverentes za španjolski prijevod Drame o Mirjani i ovima oko nje Ivora Martinića. S obzirom da je nagrada objava prijevoda, tom prigodom će autor Ivor Martinić potpisivati knjige.

Završno, na Salonu će se predstaviti i tom prigodom lansirati TeaCro (www.teatrocroata.com), web stranica hrvatske dramatike u prijevodu na španjolski, čiji je cilj dodatno povećati vidljivost i pojačati promociju hrvatskih dramatičara na španjolskom govornom području.

Uz izlagače iz Španjolske i Hrvatske na ovogodišnjem sajmu sudjelovat će izdavači iz Argentine, Kube, Meksika, Francuske i Belgije.

Prilažemo program Salona: http://aat.es/wp-content/uploads/2018/10/Catalogo-XIXSalon-1.pdf

    NOVA IZDANJA