IVAN KUŠAN

SVRHA OD SLOBODE, POVIJESNA DRAŽBA S GLUMOM I PJEVANJEMI

- satira -

TEMA: dubrovačka povijest
BROJ LIKOVA: 17 + više zbirnih (članovi Velikog i Malog vijeća, Mlećani, Francuzi...)
BROJ ČINOVA: 1
MJESTO ZBIVANJA: Dubrovnik, "Veliki narodni vašar s povijesnom dražbom u staroj gradskoj luci"
VRIJEME ZBIVANJA: od bizantskih do suvremenih vremena
GODINA NASTANKA DJELA: 1971. (prvotisak)

KRATAK SADRŽAJ:
Likovi iz dubrovačkog političkog, umjetničkog i svagdašnjeg života, orisani u karnevalskom ozračju, dočekuju Bizantince ("Vizantince") na čelu s Porfirogenetom, koji govori srpskim jezikom. Nakon kratkog (verbalnog) otpora, osvajač ipak ostvaruje dio svojih ciljeva, barem do dolaska sljedećeg: redaju se Turci, Mlećani, Francuzi, Austrijanci i ponovno (ovaj put suvremeni) "Vizantinci"...

Drama je praizvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama 1971.


LAŽNA BARUNICA, NOSTALGIJA U DVA DJELA

- komedija -

TEMA: sukob mentaliteta u zagrebačkom glumačkom miljeu
BROJ LIKOVA: 6
BROJ ČINOVA: 2
MJESTO ZBIVANJA: Zagreb, građanski salon iz 30-ih godina; demontirani salon
VRIJEME ZBIVANJA: prvi dio - 1932., drugi dio - 1982.
GODINA NASTANKA DJELA: 1982. Prvotisak 1995.

KRATAK SADRŽAJ:
Provincijalka Marija (45 godina) čula je da je poznati glumac Rudolf Malz umjesto "burmuticu" izgubio "burmu-pticu", pa dolazi u njegov salon dajući mu svoj prsten. Uz Malza, opterećenog produkcijom "Egmonta", susreće njegovu ženu Zorku, sluškinju Silvu i "burevjesnika", Đima, koji pomisle da je Marija poznata kriminalka, nezakonita kći barunice Castelli... Isti likovi, uglavnom s drugim imenima, u sličnoj su situaciji i 1982. godine, no dijelom kazališnog svijeta sada su i likovi poput Marije i Đima (Đuke)...


BIOGRAFIJA:

Ivan Kušan rođen je 1933. godine u Sarajevu. Školovao se te živi i radi u Zagrebu. Akademski je slikar. Radio je kao urednik na RTV Zagreb i u "Telegramu", bio je dramaturg u Zagreb-filmu, urednik u "Školskoj knjizi" te redoviti profesor Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Uređivao je časopis "Most" i knjižnice "Znanja" i "Školske knjige". Autor je mnoštva drama, filmskih scenarija, radio i televizijskih drama, romana, priča, eseja i kritika. Sastavio je nekoliko antologija. Priredio je dvije samostalne izložbe. Djela su mu prevođena na više stranih jezika.

Objavio je knjigu drama Svrha od slobode, romane Uzbuna na zelenom vrhu, Razapet između, Koko i duhovi, Domaća zadaća, Zidom zazidani, Zagonetni dječak, Lažeš, Melita, Toranj, Koko u Parizu, Naivci, Ljubav ili smrt, Koko u Kninu, a priče, putopisne i parodijske proze Trenutak unaprijed, Veliki dan, Promišljeni dugi gnjev, Prerušeni prosjak, 100 najvećih rupa te Knjigu za mlade i stare.

Izvedene drame: Spomenik Demostenu, Toranj, Svrha od slobode, Vaudeville, Čaruga, Psihopati, Rupa za udaju, Ljepotica i zvijer, Narodni glas, Lažeš, Melita te adaptacija romana Naivci. Neizvedene drame: Lažna barunica, Balvansko kolo, Čista posla, TV-scenariji: Dvadeset slavnih, Sopzilj.

Prevodio je Hartea, Saint-Exupéryja, Tolstoja, Maupassanta, Čehova, Twaina, Solženjicina, Ionescoa... Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

ADRESA:

Ivan Kušan, Nova ves 72, 10000 Zagreb, tel: 01/4666-510