IVO BREŠAN

NIHILIST IZ VELIKE MLAKE

- komedija -

BROJ LIKOVA: 11 muških i 6 ženskih
BROJ ČINOVA: 5
MJESTO ZBIVANJA: dvorište bogataške kuće
VRIJEME ZBIVANJA: današnje
GODINA NASTANKA DJELA: 1996.

KRATAK SADRŽAJ:
Radnja se zbiva u naše vijeme, u manjem dalmatinskom mjestu, unutar velike obitelji Zulim, koja je nekad bila bogata, ali joj je poslije Drugog svjetskog rata nacionalizacijom oduzeto sve. Sad, kad se sprema denacionalizacija, unutar obitelji se kuju planovi o prodaji imanja, jer pokojni otac i djeda nije ostavio oporuku. Crna ovca u obitelji je Miki Zulim, koji je nekad bio komunist, veliki sovjetofil, i čiji je otac stradao na Golom otoku. On je sada krajnje razočaran, jer su mu se potopili svi ideali, a novi duh mu je toliko tuđ da mrzi sve i svakoga i ne vjeruje više ni u šta. Čak je u svom dijelu kuće zazidao sva vrata, da ne bi imao nikakve veze s ostalim članovima obitelji, pa ulazi i izlazi ljestavama kroz prozor, jer su se ovi svojedobno njegova oca odrekli. Miki mu je samo nadimak, a zaprevp se zove Mikojan.

Zaplet nastaje kad se ustanovi da oporuka ipak postoji i da po njoj Mikojan - Miki nasljeđuje sve. Slijedi niz urnebesnih komedijskuh prizora, u kojima ostali bezuspješnim spletkama nastoje doći do nasljedstva, a Miki se zavitlava s njima, poigravajući se njihovom lakomošću. Na kraju, kad shvati da u svojoj mržnji i potrebi za osvetom nije ništa bolji od njih, odluči nestati tako što će neidentificirani mrtvac biti pokopan pod njegovim imenom, a on otići u nepoznato. Pri tom sve bogatstvo ostavlja djevojčici Sandri, koja ga je jedina voljela.

Praizvedba na repertoaru HNK.


LEDENO SJEME

- drama -

TEMA: povijesna, s elementima fantastike
BROJ LIKOVA: 17 (14 muških, 3 ženska)
BROJ ČINOVA: 8 prizora
MJESTO ZBIVANJA: prostori zagrebačkog magistrata
VRIJEME ZBIVANJA: sredina 18. stoljeća
GODINA NASTANKA TEKSTA: 1992.

KRATAK SADRŽAJ:
Sredinom 18. stoljeća u Zagrebu se još uvijek spaljuju vještice. Mladi pravnik Krčelić, tajnik velikog župana, odgojen na djelima francuskih enciklopedista, žestoko se tome suprotstavlja, pa vođen idejama prosvijećenosti, prodire svojim prosvjedom čak na sam dvor Marije Terezije. Na trenutak se čini da je postigao uspjeh. Dolazi do poznatog povijesnog dekreta kojim Marija Terezija ukida procese protiv vještica i stavlja ih pod svoju kontrolu. Svog osobnog liječnika De Haena šalje u Hrvatsku da na licu mjesta ispita cio slučaj, a ovaj uzima Krčelića za pratnju i za svog osobnog tajnika. U prvi se mah De Haenova misija doima prosvjetiteljskom: on se obračunava s praznovjerjem, dokida procese protiv vještica i oslobađa nedužne žene iz tamnice. No tijekom vremena zbivaju se misteriozne i nasilne smrti svih koji su bili protagonisti tih procesa, pa i "vještica" samih. Na kraju Krčelić otkriva kakvu je strašnu pogrešku počinio. Kad mu De Haen ponudi mjesto velikog župana, tražeći pri tom od njega da svojom krvlju potpiše ugovor, on shvaća da Sotona doista postoji i da je to glavom De Haen. Uvidjevši da je istjerujući izmišljenog vraga doveo pravog, Krčelić radije pristaje na smrt nego na potpisivanje ugovora.


JULIJE CEZAR

- drama -

TEMA: licemjerje i političko konvertitstvo
BROJ LIKOVA: 15
BROJ PRIZORA: 10
MJESTO ZBIVANJA: kazalište
VRIJEME ZBIVANJA: prvi višestranački izbori u Hrvatskoj 1990. g.

KRATAK SADRŽAJ:
U jednom hrvatskom kazalištu, uoči prvih višestranačkih izbora (1990), odvijaju se pokusu Shakespeareove drame "Julije Cezar". Istovremeno, unutar teatra, između glumaca i osoblja dolazi do političkih konfrontacija, koje korespondiraju sa Shakespeareovom dramom. Direktor kazališta, Josip Gajski, u ulozi J. Cezara, čovjek je bivšeg režima koji odlučuje da se održi na položaju prelaskom u stranku koja pobjeđuje. Grupa glumaca, koji znaju za grijehe iz njegove prošlosti, koju zavjeru protiv njega. Na nesreću, Gajski doživi infarkt i umre na sceni baš za probe ubojstva Cezara u Senatu. Glumac koji igra Marka Antonija, za smrt Gajskog nepravedno optuži prvaka drame Grubera (u ulozi Brtua), koji zbog toga upada u krizu, oda se piću i završi u bolnici, gdje i umire, prezren od sviju. Predstavnici nove vlasti, koji su glavni uzročnici njegove smrti jer su mu imputirali krivicu da bi sami izbjegli odgovornost, na kraju mu priređuju svečanu komemoraciju.


PREDSTAVA 'HAMLETA' U SELU MRDUŠA DONJA

- tragigroteska -

TEMA: licemjerje i lopovluk zaodjeveni političkim frazama
BROJ LIKOVA: 10
BROJ ČLANOVA: 5
MJESTO ZBIVANJA: prostorije narodnog fronta
VRIJEME ZBIVANJA: prve godine iza drugog svjetskog rata

KRATAK SADRŽAJ:
Na sastanku Narodnog fronta u selu Mrduša Donja, na kome se raspravlja o oživljavanju kulturne djelatnosti, seljak Šimurina priča kako je u Zagrebu gledao "Hamleta", a mjesni moćnik Bukara, partijski sekretar i direktor zadruge, naređuje učitelju da baš "Hamleta" uvježba sa seljacima koje će angažirati kao glumce-amatere. Učitelj se u početku opire, ali biva politički ucijenjen, te počinje s probama. Međutim, umjesto Shakespeareovih stihova (koji su seljacima komplicirani), scenom se0ori deseterac, ojkanje i politička frazeologija trenutka. Scene iz pokusa korespondiraju s događajima i odnosima među licima iz stvarnog života. Bukara, koji igra Klaudija, i u stvarnosti je krivo optužio i poslao u zatvor oca mladog Škoke (u ulozi Hamleta). Dva hamleta, danski i mrduški, isprepliću se do te mjere da siže prvog skoro prerasta u realnost drugog. Jedina je razlika što u Mrduši nema Hamletove osvete, nema kažnjenih krivaca i nema Fortinbrasa, nego se sve završava potpunim mrakom iz koga se čuje samo učiteljev vapaj: "Upalite svjetlo!"

Djelo je praizvedeno 1971. godine u Teatru ITD, u Zagrebu, a Ivo Brešan dobitnik je mnogih nagrada za svoju političku grotesku. Djelo je prevedeno na mnoge jezike (njemački, engleski, švedski, danski, poljski, ruski).


GNJIDA

- slapstick-komedija -

TEMA: izbori u malom primorskom mjestu
BROJ LIKOVA: 15 (11 muških, 4 ženska)
BROJ ČINOVA: 9
MJESTO ZBIVANJA: trg u malom primorskom mjestu
VRIJEME ZBIVANJA: sadašnje
GODINA NASTANKA DJELA: 1997.

KRATAK SADRŽAJ:
U središtu pozornosti je lik karakterne ništice i ljigavca, koji je spreman pogaziti i vlastito ljudsko dostojanstvo radi osobne koristi. U bivšem režimu bio je policijski doušnik i dojavljivao je policiji sve što čuje, dobivajući za to svoj honorar, tako da su mnogi ljudi zbog njega stradali. Zbog svega toga njegovi ga sugrađani zovu gnjida. S promjenom vlasti i dolaskom novog sustava, on opet vlastodršcima nudi svoje usluge. Kako je vrijeme pred izbore, on predlaže gradonačelniku da ga uzme za tajnog suradnika, obećavajući mu da će srušiti koaliciju oporbe. Ovaj ga i uzima, bojeći se da bi na izborima mogao loše proći, unatoč ženinu protivljenju, jer »u politici je sve dopušteno«. Istovremeno pratimo ljubav dvoje mentalno retardiranih mladih ljudi, kćerke gradonačelnika i sina policajca bivšeg režima; oni imaju svoj svijet i ne obaziru se na ostale, premda ih roditelji sprječavaju da se druže, katkada čak i silom. Različitim spletkama Gnjida uspijeva srušiti koaliciju oporbe. Na kraju, kada vladajuća stranka pobijedi na izborima, na mjesto gradonačelnika dolazi - Gnjida. Svi su konsternirani, a sretni su samo dvoje mladih imbecila, kojima je Gnjida, manipulirajući i njima u svojim planovima, omogućio - vjenčanje.

Komedija je prevedena na slovački i uvrštena na repertoar Gradskog kazališta Komedija za 1998. godinu.


BIOGRAFIJA:

Ivo Brešan rođen je 27. svibnja 1936. u Vodicama. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1960. do 1983. radio je kao profesor na šibenskoj gimnaziji. Od 1983. do danas umjetnički je ravnatelj šibenskog kazališta i Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik. Jedan je od najizvođenijih hrvatskih dramskih autora, od već legendarne drame Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja 1971, a svoja djela često piše u šibenskom dijalektu. Napisao i niz filmskih i televizijskih scenarija.

ADRESA:

Ivo Brešan, Bana Mažuranića 5/VIII, 22000 Šibenik,tel: 022/23-284